Svijet će te podsjetiti.

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

U ovo ludo doba pandemije pobjegla sam iz našeg glavnog grada u svoju divnu Baranju – mjesto gdje mi srce spava, diše i razigrano živi. Dok pišem ovaj tekst, sjedim za radnim stolom na kojemu je bilo naučeno gradivo od prvog razreda osnovne škole pa sve do materijala s priprema za impozantnu maturu. I dok tako sjedim i tipkam, na prozor mi slijeću božje ovčice, a izvana dopire cvrkut ptica s oranica koje spremno čekaju svoje prve usjeve. Pomislim si načas, nije li divno?

No u skladu sa situacijom, na pamet mi dođu ljudi koji svakim danom nestaju pod nemilom silom zvanom surovi svijet. Oni koji umiru od gladi i bolesti čiji su stvoritelji ni manje ni više nego čovjekove ruke. Ljudski udovi koji se rijetko pružaju u pomoć drugima. Ruke koje vrlo često glade svoje dlanove dok dlanove drugih ozljeđuju oštrim udarcima. Bore se za svoju snagu. Slabosti drugih ne primjećuju. A kada ostanu same, u tišini samozatajno priželjkuju pomoć. Svjesne su kako nisu stvorene da život provedu u samoći. Nisu sposobne dizati teret svakidašnjeg života bez podrške drugih ruku.

Nadam se da si ti, pojedinče koji čitaš ovaj tekst, shvatio poruku koja se krije u prethodnom odlomku. Ne možeš živjeti sam! Ne možeš se začahuriti u svoja četiri zida vidnoga polja ne primječujući druge kojima si potreban. Ti i tvoja pomoć. Ne možeš biti sebična beštija koja vreba iz svakoga ugla kako bi ukrala prilike drugih. Prisjeti se tko si. Takozvani homo sapiens? Čovjek razumni? Čovjek umni? Da, ti si čovjek kojemu je podaren mozak da se njime razumno koristi i velikodušno korača svijetom. Velikodušno. Plemenito. Širokogrudno. Obzirno. Suosjećajno. Požrtvovno. Brižno i nesebično. Često to i zaboraviš. Ali nije važno. Svijet će te podsjetiti. Majka priroda će ti opaliti šamarčinu nakon koje nećeš biti siguran gdje si. Snaći će te poplava, lavina, potres, erupcija vulkana, suša, požar i olujno nevrijeme. Snaći će te bolest. Pošast. Nesreća svjetskih razmjera. Skršit će te i izbrisati s mape postojanja.

Pitat ćeš se jesi li živio kako si trebao. Jesi li pomogao svima kojima si mogao. Jesi li se pomirio s prijateljem iz djetinjstva. Jesi li govorio oprosti, hvala, molim i izvoli. Jesi li volio ili mrzio. Jesi li privlačio ili odbijao. Bio mrzovoljan ili nasmiješen. Jesi li želio svima najbolje ili si proklinjao onoga tko ti je zasmetao na putu. Jesi li bio iskren i pošten. Dobronamjeran ili zločest. Jesi li živio časno i moralno. Jesi li ostavio trag. Onaj pozitivan. Razmisli o tome već sada jer kasnije nećeš imati vremena.

I za kraj, ponovno ću citirati Mešu Selimovića: Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

Izrasti. Pomuči se. Pruži ruku. Pomozi. Ostavi trag. Sada je pravo vrijeme za to.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...