Terapija igrom – podrška djeci i roditeljima

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Razumjeti dijete i razviti kvalitetan odnos s njime je predispozicija za djetetov zdrav emocionalni razvoj. Nestrpljivost roditelja i njihovo nerazumijevanje djetetovih emocionalnih potreba često rezultira obostranom frustracijom. Uz pomoć terapije igrom dijete ima mogućnost izraziti se, a roditelj ima priliku razumjeti dijete.

Terapija igrom je podrška djetetu i roditelju kroz glavni komunikacijski kanal – igru. Ovom metodom psihoterapeut pomaže djetetu da procesira emocije ili zadovolji emocionalne potrebe koje su važne za zdrav psihosocijalni razvoj djeteta. Osim samog djeteta važno je da u cijeli proces budu uključeni i roditelji. Radom na sebi, kroz individualnu i/ili grupnu psihoterapiju, roditelj uvelike doprinosi kvaliteti djetetova emocionalnog razvoja.

Na temelju stručne literature kratko ćemo zaroniti u emocionalni razvoj djeteta i odnos roditelj – dijete.

Tko i kako provodi terapiju igrom?

Terapiju igrom provodi educirani terapeut koji zna kako interpretirati dječju igru i primijetiti koje razvojne potrebe dijete nije zadovoljilo. S obzirom na to da je djetetu nemoguće u potpunosti prepoznati i verbalno izraziti svoje emocije, misli i motive, igra je kanal kroz koji dijete pokazuje sebe. Zdrav dječji razvoj terapeut potiče dodatno uključujući roditelje u proces rješavanja aktualnog problema.

Igre i alati koji se pritom koriste su veoma raznoliki. Dijete samo bira igračke i predmete kroz koje će najlakše izraziti svoj unutarnji svijet na način na koji je njemu važan u tom trenutku. Tako se na primjer koristi pokret, ples, crtanje i slikanje, pijesak, figure ljudi i životinja, plastelin pa i pričanje priča. Kroz spomenute i druge medije dijete će imati mogućnost razviti osjećaj kontrole nad svojim svijetom i stvoriti novi smisao vezano za situaciju koja je za njega bila uznemirujuća, bolna ili traumatična.

Emocionalni razvoj

Djetetov temperament i okolina u kojoj dijete odrasta su temelj emocionalnog razvoja, jednog od najvažnijih procesa u razvoju čovjeka. Dijete svoje jednostavne i spontane emocije odmah izražava. Njegove emocije su najčešće kratkotrajne i snažne. Situacije na koje dijete burno reagira roditeljima često djeluju bezazleno i banalno. Roditelji često ne vide razlog tolike uznemirenosti te odmah smiruju dijete. Druga je krajnost burna reakcija roditelja kako bi što prije prekinuli buku i njima najčešće teško podnošljivo ponašanje djeteta.

Ono što mi vidimo kad dijete doživi neku nelagodu, stres je burna reakcija (plač, vikanje, udaranje i slično) jer se između ostalog ne zna izraziti verbalno. Ono čega u tom trenu nismo svjesni je da dijete možda već neko vrijeme tu određenu nelagodu pokušava izdržati no to nam ne zna reći. Tada roditelji (i drugi odrasli članovi obitelji) često situaciju na koju dijete reagira procjenjuju bezazlenom ili zaključuju da dijete prkosi pravilima koja su mu poznata. Kod roditelja se javlja ljutnja zbog doživljaja kako dijete pretjeruje ili ne poštuje autoritet zbog čega često na primjer smiruju dijete jer se ništa strašno ne događa ili određuju kazne za neprimjereno ponašanje. Dijete u tom trenu nema mogućnost izraziti što osjeća i što mu treba. S obzirom na to da odrasli imaju veću moć od djeteta, dijete uči kako nema kontrolu nad svojim svijetom, njegove potrebe ostaju nezadovoljene te postepeno razvija različite simptome.

Kako znati da djetetu treba terapija igrom?

Terapija igrom može pomoći ako dijete ima ponašajne i/ili emocionalne poteškoće.

Ovo su samo neki primjeri simptoma kroz koje možemo prepoznati djetetovu potrebu za emocionalnom proradom neke situacije.

  • teško se koncentrira,
  • teško uspostavlja kontakt s vršnjacima,
  • motorički je hiperaktivno,
  • teško kontrolira ljutnju

Vaše dijete je izgubilo blisku osobu? Dijete je imalo iskustvo hospitaliziranog liječenja? Vi i vaš partner ste u procesu razvoda braka ili ste razvedeni? Je li vaše dijete svjedočilo nasilju? Ako možete potvrdno odgovoriti na neka od ovih pitanja i primjećujete promjene u ponašanju svog djeteta ili njegov razvoj nije u skladu s njegovom kronološkom dobi, preporučljivo je potražiti savjet kod terapeuta igrom.

Zašto je važno da roditelji sudjeluju u procesu terapije?

Ja nemam ništa s tim. On/ona je ta koja radi probleme, a ja mu/joj dajem sve. Sa mnom je sve uredu.” je izjava koju sam više puta čula u različitim oblicima kroz moje osobno iskustvo rada s djecom, mladima i njihovim roditeljima. Razumljiva mi je težina prihvaćanja odgovornosti za djetetove poteškoće u razvoju (jer im želimo sve najbolje). Ipak, iz literature o razvoju djeteta može se zaključiti da su odrasle osobe jedine odgovorne u izgradnji odnosa dijete – odrasla osoba. Zašto? Krenimo od pojma privrženost i stil privrženosti.

Privrženost je emocionalna veza koja se razvija kratko nakon rođenja djeteta i nastavlja se kroz djetinjstvo. U uspostavljanju emocionalne veze presudna je kvaliteta roditeljske brige o djetetu. Dijete koristi roditelja kao sigurnu bazu, početnu točku od koje istražuje svijet pri čemu s vremena na vrijeme provjerava dostupnost roditelja.

U situacijama koje djetetu predstavljaju prijetnju (buka, žeđ, neke nove situacije, iznenadni događaji..) dijete će odmah posegnuti za roditeljem i zaštitom. S obzirom na dostupnost i ponašanje roditelja prema djetetu u spomenutim situacijama razviti će se određeni stil privrženosti između roditelja i djeteta.

Zašto je privrženost važna? Objasnit ću kroz Teoriju privrženosti prema kojoj dijete na osnovi roditeljske sposobnosti uočavanja što ono treba i odgovaranja na to, gradi sliku o sebi kao biće koje nije ili je vrijedno roditeljske ljubavi i pažnje. Tako će dijete naučiti je li roditelj spreman i sposoban zadovoljiti djetetove potrebe. Koliko dijete taj unutarnji model koristi kao orijentir i nit vodilju u odnosu i komunikaciji s roditeljima toliko kasnije u odrasloj dobi koristi taj model u razvijanju odnosa s drugim ljudima.

Terapija igrom – gdje?

Terapija igrom je dostupna na više lokacija. Neke od lokacija su Centar proventus, Centar za terapiju igrom, Centar terapije igrom – Damara, Enthusiasm – psiho i logo centar i PsihoterapijaPsihodrama. Većina centara za terapiju igrom, zbog važnosti uključivanja roditelja u proces dječje terapije, pružaju i usluge savjetovanja i/ili psihoterapije roditelja.

O terapiji igrom možete za početak i čitati. Postoje različiti izvori koji pišu o dječjoj igri i terapijskim učincima igre no svakako preporučujem knjigu “Terapija igrom” – Tatjana Gjurković. U ovoj knjizi je veoma jasno, uz primjere iz života, prikazana važnost emocionalnog razvoja djeteta, izazovi odgoja s kojima se roditelji susreću te kako te izazove uspješno prevladati.

Zaključak

Utjecaj roditelja na razvoj načina nošenja s teškim emocijama i situacijama kod djeteta je velik. Srećom, moguće je razvijati nove mehanizme nošenja s neugodnim situacijama i emocijama cijeli život, u čemu pomaže terapija igrom. Kroz terapiju igrom dijete ima mogućnost razvijati zdrave mehanizme prepoznavanja potreba, prorađivanja neugodnih situacija i doživljaja. Učinkovitost ovog procesa nije velika ukoliko roditelji odbijaju raditi na svojim mehanizmima i unutarnjim procesima.

Ako se roditelji odvaže biti dio procesa, uz svoje dijete, u mnogo većoj mjeri omogućavaju djetetu razvijanje zdravih stilova privrženosti. Time djetetu pružaju mehanizme za razvoj jednako zdravih i kvalitetnih odnosa u odrasloj dobi s drugim ljudima.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...