12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

TIE ME: Od spontane ideje do unikatnog hrvatskog proizvoda

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Hrvatski brend leptir mašni, mladenačkog i pomalo provokativnog naziva TIE ME, primjer je uspješnog putovanja zvanog “od studentske, spontane ideje do njezine realizacije i ostvarenja”. Nastao je sasvim slučajno, u večernjem izlasku James Bond tematike koja je inspirirala tri mlade djevojke, a danas je jedan od onih brendova koji svojim proizvodima hrvatskom tržištu modnih dodataka daje notu raznolikosti, profinjenosti, mašte i kreativnosti.

Vlasnica brenda Vanesa Tipura

Jedna od pokretačica brenda, Vanesa Tipura, kaže kako se projekt počeo odvijati prije šest godina kada je sa svojim dvjema prijateljicama odlučila naučiti izrađivati leptir mašne koje su poželjele imati u svojim ormarima. Njihov su rad prepoznali prijatelji pa čak i profesori na fakultetu, zbog čega su nedugo nakon otvorile stranicu na društvenim mrežama i predstavile se široj javnosti. Vanesa je danas jedina vlasnica brenda koja osobno obavlja sve poslove unutar poslovanja, dok joj pomoć u samoj izradi leptir mašni pružaju studentice tekstilnog fakulteta.

Na pitanje kako se ideja uspjela ostvariti, Vanesa odgovara: “s obzirom da smo ideju razvijali na fakultetu, nismo imali pritisak da mora uspjeti ili da se mora razvijati brzo. U početku je to bio samo hobi, projekt koji nas je veselio i nismo razmišljali koliko daleko se može razviti. Najteže se u konačnici bilo odlučiti da zaista krenemo ozbiljnije s cijelom pričom, otvorimo obrt i službeno se zaposlimo u njemu. Očekivanja okoline su ipak bila da slijedimo struku koju smo izabrali, tj. da nakon završenog Ekonomskog fakulteta prvo potražimo posao u tom području. Mi smo ipak osjećale da se potpuno želimo posvetiti svom projektu i proizvodnji mašni i danas znam da je to bila dobra odluka. Što se tiče proizvodnje i vođenja obrta, sve smo učile putem i za svaku nepoznanicu smo se informirale na raznim adresama. Ipak, najteža stavka u poslovanju je steći redovite kupce, imati stalne narudžbe i povećavati proizvodne kapacitete. To je jedini uvjet da posao opstane i napreduje, sve ostalo se može naučiti i saznati.”

Navedene uvjete brend TIE ME s lakoćom ispunjava jer je prepoznatljiv na tržištu zbog zanimljivih boja i uzoraka, specifične ručne izrade proizvoda te ženskih mašni koje su, u deset različitih modela, jedinstvene na tržištu. U izradi proizvoda ne staje se na konvencionalnim tkaninama nego se poseže za svime što je zanimljivo i drugačije. Tako se TIE ME mašne rade od kože, čipke, tila ili perja. Velika posebnost je i digitalni print tkanina što omogućava da se ideje prenesu na tkaninu te se u konačnici dobije autentičan i unikatan proizvod. Ujedno, unikatnost se ostvaruje i personalizacijom proizvoda u vidu uveza željenog teksta na proizvod.

Za opstanak brenda na tržištu najvažnije je biti u doticaju s kupcima i njihovim željama i potrebama te konstantno tražiti nove kanale distribucije, ali isto tako, važno je i pronaći svoj izvor inspiracije bez koje uspješnost brenda kojemu je potrebna doza kreativnosti, ne bi bila moguća. Vanesa, kako kaže, svoju inspiraciju pronalazi u novim tkaninama, zanimljivim uzorcima, ali i u željama svojih prijatelja i kupaca iz čijih zahtjeva često nastaju modeli koji nerijetko budu uvršteni i u stalnu ponudu.

Daljnji planovi vlasnice Vanese i brenda TIE ME jest proširiti asortiman tj. proizvoditi dodatke koji su komplementarni leptir mašni, a također u budućnosti staviti naglasak i na inozemno tržište te izvorno hrvatski proizvod prezentirati što većem broju ljudi.

Svim budućim kreatorima kreativnih ideja Vanesa savjetuje da ne odustaju bez većih i ozbiljnijih razloga zato što kada se radi na nečemu, konstantno učimo, razvijamo se i produbljujemo vlastite interese. Ujedno tvrdi da zamišljeni projekti ne moraju ni uspjeti jer na kraju uvijek ostajemo s vrijednim iskustvima koje kasnije možemo koristiti za neke druge poslovne pothvate. “Kako je teško pronaći jedinstveni recept za uspjeh tako ga je prvenstveno teško i definirati, ali ukoliko imate neku kreativnu ideju uložite što više vremena na rad na njoj i dodatno se educirajte o toj industriji, vođenju posla i svemu što bi eventualno bilo dio tog projekta”, kaže Vanesa za koju je uspjeh raditi i živjeti od onoga što voli.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...