Tjedan svijesti o prijevarama

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Međunarodni tjedan svijesti o prijevarama (engl. International Fraud Awareness Week) po prvi puta održao se u Hrvatskoj od 18. do 22. studenog 2019. godine. Kako bi se podigla svijest o problemu korupcije, mita i prijevara te se educirala i informirala šira javnost, a posebice populacija mladih, tijekom ovoga tjedna mogle su se čuti rasprave mnogih tema.

Govorilo se o percepciji prijevare i korupcije, o zviždačima, o etičkome ponašanju i kulturi postupanja u skladu s pravilima, poboljšanju investicijske klime u borbi protiv korupcije te o pravilima protiv izbjegavanja oporezivanja.

Posjetivši Središnju konferenciju održanu 21. studenog na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u mislima mi je ostao glavni fokus: pridonijeti boljem i kvalitetnijem društvu. Konkretne načine kako ostvariti navedeno nisam u potpunosti identificirala, ali temeljna činjenica jest da prvenstveno moramo krenuti od sebe.

U sklopu Tjedna svijesti o prijevarama, pokrenut je i studentski natječaj “Reci NE svojim Instagram profilom”, na kojemu su timovi prijavljenih studenata objavljivali postove i storyje u nadi da će svoje generacije naučiti nečemu novome, informirati ih te ih osvjestiti o problemu korupcije, mita i prijevara i važnosti borbe protiv istoga.
Na kraju konferencije, u finalu natječaja sudjelovala su četiri studentska tima, a pobjedu je odnio tim Ekonomskog fakulteta u Osijeku – Jovana Vuković, Jelena Vuković i Filip Vidović.

Ovi ljudi zaista su napravili dobar posao i ispunili svoj zadatak. Osvijestili su sebe, ali i druge, obogatili svoje znanje, a time i zavrijedili osvojene nagrade.

“I dok jedni uspijevaju, drugi odustaju. U životu ili sportu, svodi se na isto. Oni koji imaju ambiciju, želju, a prije svega talent, a nemaju ono što se danas zove “ne brini, preko veze ćemo”, otuđeno odlaze od svega što su započeli. Odustaju od svojih sanjarenja i želja dok se ispunjenjem njihovih snova krase neki drugi ljudi. Oni drugi koji do vrha ljestvice dolaze preskakanjem svih stepenica. Oni kojima je život dao novac, kumove na istaknutim pozicijama i rođake u vladajućoj stranci… Unatoč tomu, kroz život i dalje vrijedi ići svijetloga obraza jer uspjeh jače sjaji kada je postignut vlastitim trudom“, jedna je od mnogih poruka pobjedničkoga tima.

Iskreno se nadam da ovo nije prvo i posljednje održavanje Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama jer za naše društvo ne bi bilo dovoljno ni Međunarodno desetljeće. Svaka čast organizatorima i sponzorima, držim fige da iduće održavanje bude još uspješnije.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...