TVRTKE APPLE I GOOGLE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Must Read

ZG Zoo: Zagrebačka filharmonija oduševila ljude i životinje

S Labuđeg otoka u Zoološkom vrtu grada Zagreba: Zagrebačka filharmonija oduševila ljude i životinje

5 alternativnih mjesta u okolici Splita za dnevni izlet

Poput mnogih drugih šokantnih saznanja o sebi i o životu do kojih smo možda došli tijekom krize...

Jednostavnim koracima napunite baterije

Uz malo truda na korak ste do zdravlja i sreće. Šetnja je najjednostavnija i najprirodnija kretnja kojom...
Bruna Perica
Bruna Perica
Osim strasti prema pisanju i istraživanju, volim putovanja i druženja. San mi je živjeti pokraj mora te svako jutro na balkonu piti kavu, pisati i uživati u pogledu.

Ovih dana svatko pokušava doprinijeti u borbi protiv koronavirusa – što ostankom doma, što volontiranjem, što donacijama. Mogućnosti su bezbrojne i svatko može odabrati svoj način koji priliči uvjetima u kojima se ta osoba nalazi. Naravno da ne možemo svi na isti način djelovati, ali bitno je da možemo i da želimo.

Ja ću možda sutra odnijeti namirnice i podići lijekove starijem susjedu, a tvrtke Apple i Google će možda napraviti aplikaciju za upozoravanje korisnika na koronavirus. Ne kažem da je to dvoje isto, ali kažem da svi na neki način doprinosimo jer je ovo zajednička, globalna borba. I, nadam se da svi imamo samo dobre namjere.

Javni servis u Velikoj Britaniji BBC je prošli tjedan objavio vijest o suradnji dviju američkih tvrtka čiji je cilj napraviti aplikaciju za borbu protiv koronavirusa. Radi se o tvrtkama Apple i Google. Kako prenose, ideja za aplikaciju se temelji na mogućnosti da ljudi saznaju s kime dolaze u kontakt. Dakle, aplikacija će ih upozoriti ako su došli u kontakt s nekime tko je pozitivan na virus.

Aplikacija ne koristi GPS lokaciju ili osobne podatke korisnika, već Bluetooth signal na pametnim telefonima. Pomoću tog signala, vlasnik mobitela može pratiti svoje socijalne kontakte i može biti obaviješten u slučaju da je neki od tih kontakata kasnije registriran kao pozitivan na koronavirus.

Apple i Google pojašnjavaju situaciju na sljedeći način. Prilikom susreta, mobiteli osobe A i osobe B automatski izmjene anonimne kodove (eng. key code). Nakon nekoliko dana, osoba B saznaje da je pozitivna na koronavirus i bilježi to na aplikaciji. S pristankom osobe B, mobitel šalje anonimni kod (key code) bazi podataka kojoj osoba A ima pristup. Osoba A može u toj bazi provjeriti je li se susrela s nekim od pozitivnih kodova u zadnje vrijeme. Na taj način saznaje da jest, ali ne saznaje o kome se radi. To je samo upozorenje da bi se i ona trebala testirati i ostati neko vrijeme u samoizolaciji.

Vjerujem da svima koji ovo čitaju pada na pamet samo jedan izraz – izloženost osobnih podataka. Iz dviju tvrtka poručuju da će zapisi o osobnim podacima biti pohranjeni na udaljenom kompjutorskom serveru kompanije i da neće moći biti korišteni kako bi se objavio identitet nekoga s koronavirusom. Aplikacija će isto tako moći upozoriti korisnika da bi trebao ići u karantenu ili samoizolaciju bez obavještavanja ostalih državnih službi što omogućuje i sprečavanje stigmatizacije oboljelih.

“Otvoreno ćemo objavljivati informacije o našem radu kako bi ih drugi mogli analizirati”, poručuju dvije tvrtke.

Iako imaju za cilj samo spriječiti širenje zaraze, čini se da je veliki problem u svemu ovome upotreba osobnih podataka i mogućnost njihova korištenja za individualne ciljeve. Predsjednik Trump mora još dobro razmisliti o ovom projektu, ali predviđanja su za sad pozitivna.

Latest News

KAKO KOPIRATI SKANDINAVSKI MODEL SRETNOG ŽIVOTA ILI ŠTO JE HYGGE?

Nije tajna da Danci slove za najsretniju naciju na svijetu i iako će mnogi pomisliti kako...

Svjetski dan zaštite okoliša 2020. godine: Vrijeme je za prirodu

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u petak 5. lipnja 2020. godine. Ove je godine vođen motom: Vrijeme je...

Kako se motivirati i pokrenuti

Ustali ste ujutro i očekujete još jedan uobičajeni dan u kojemu se neće mnogo toga promijeniti. Smatrate da je ovo još jedan...

Salary cap – kapitalistički motiv, socijalistička primjena

Ovaj tekst započinjemo s viješću kako je Formula 1 odlučila kako će po prvi put u povijesti uvesti salary cap za sve...

Borba s anoreksijom u doba društvenih mreža

Planovi prehrane, treninzi, magični čajevi i brojni savjeti koji obećavaju savršeno tijelo posljednjih su godina  preplavili društvene mreže. Upravo savjete poput ne...