10.1 C
Zagreb
Četvrtak, 1 listopada, 2020

TVRTKE APPLE I GOOGLE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Bruna Perica
Bruna Perica
Osim strasti prema pisanju i istraživanju, volim putovanja i druženja. San mi je živjeti pokraj mora te svako jutro na balkonu piti kavu, pisati i uživati u pogledu.

Ovih dana svatko pokušava doprinijeti u borbi protiv koronavirusa – što ostankom doma, što volontiranjem, što donacijama. Mogućnosti su bezbrojne i svatko može odabrati svoj način koji priliči uvjetima u kojima se ta osoba nalazi. Naravno da ne možemo svi na isti način djelovati, ali bitno je da možemo i da želimo.

Ja ću možda sutra odnijeti namirnice i podići lijekove starijem susjedu, a tvrtke Apple i Google će možda napraviti aplikaciju za upozoravanje korisnika na koronavirus. Ne kažem da je to dvoje isto, ali kažem da svi na neki način doprinosimo jer je ovo zajednička, globalna borba. I, nadam se da svi imamo samo dobre namjere.

Javni servis u Velikoj Britaniji BBC je prošli tjedan objavio vijest o suradnji dviju američkih tvrtka čiji je cilj napraviti aplikaciju za borbu protiv koronavirusa. Radi se o tvrtkama Apple i Google. Kako prenose, ideja za aplikaciju se temelji na mogućnosti da ljudi saznaju s kime dolaze u kontakt. Dakle, aplikacija će ih upozoriti ako su došli u kontakt s nekime tko je pozitivan na virus.

Aplikacija ne koristi GPS lokaciju ili osobne podatke korisnika, već Bluetooth signal na pametnim telefonima. Pomoću tog signala, vlasnik mobitela može pratiti svoje socijalne kontakte i može biti obaviješten u slučaju da je neki od tih kontakata kasnije registriran kao pozitivan na koronavirus.

Apple i Google pojašnjavaju situaciju na sljedeći način. Prilikom susreta, mobiteli osobe A i osobe B automatski izmjene anonimne kodove (eng. key code). Nakon nekoliko dana, osoba B saznaje da je pozitivna na koronavirus i bilježi to na aplikaciji. S pristankom osobe B, mobitel šalje anonimni kod (key code) bazi podataka kojoj osoba A ima pristup. Osoba A može u toj bazi provjeriti je li se susrela s nekim od pozitivnih kodova u zadnje vrijeme. Na taj način saznaje da jest, ali ne saznaje o kome se radi. To je samo upozorenje da bi se i ona trebala testirati i ostati neko vrijeme u samoizolaciji.

Vjerujem da svima koji ovo čitaju pada na pamet samo jedan izraz – izloženost osobnih podataka. Iz dviju tvrtka poručuju da će zapisi o osobnim podacima biti pohranjeni na udaljenom kompjutorskom serveru kompanije i da neće moći biti korišteni kako bi se objavio identitet nekoga s koronavirusom. Aplikacija će isto tako moći upozoriti korisnika da bi trebao ići u karantenu ili samoizolaciju bez obavještavanja ostalih državnih službi što omogućuje i sprečavanje stigmatizacije oboljelih.

“Otvoreno ćemo objavljivati informacije o našem radu kako bi ih drugi mogli analizirati”, poručuju dvije tvrtke.

Iako imaju za cilj samo spriječiti širenje zaraze, čini se da je veliki problem u svemu ovome upotreba osobnih podataka i mogućnost njihova korištenja za individualne ciljeve. Predsjednik Trump mora još dobro razmisliti o ovom projektu, ali predviđanja su za sad pozitivna.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...