Uz LARP igru kroz zabavu, učenje, psihoterapiju i turizam.

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

LARP je igra i nedovoljno popularna inovativna metoda u mnogim područjima rada i edukacije. Metoda kojom dubokim uživljavanjem u uloge sudionici iskustveno uče, otkrivaju i razvijaju vještine, procese te upoznaju sebe.

LARP (Live Action Role Playing), naziv koji isprepliće svijet fantazije i realnosti. LARP je igra koja vas uvlači u vama dodijeljenu ulogu, u trajanju od više sati do više dana. Dok ulogu dobivate, priču gradite kroz uvjerljivu okolinu te situacije koje zahtjevaju vašu aktivnost i intervencije. Poznatija je među ljubiteljima fantasy svijeta priča i igara dok je laicima večinom nepoznata.

Prva grupa Larpera, “Dragorhir”, osnovana još 1977.godine u Washingtonu te se od tada razvija u raznim oblicima. Prvi LARP dan u Hrvatskoj odvio se u kolovozu 2015.godine, u Rijeci. Nakon Rijeke, LARP je posjetio Zagreb i Osijek na sreću Larpera.

Unatoč tome, kako kod nas tako i u drugim zemljama, LARP još uvijek nije zauzeo mjesto u društvu kakvo zaslužuje s obzirom na svoje potencijale. Kratak povijesni pregled razvoja ove igre možete pronaći ovdje.

Igranje virtualnih igara je danas poznata i sve popularnija aktivnost. Ako stavim fokus na ekstreme, određeni pojedinci rado satima i danima igraju virtualne igre i ne napuštaju fantaziju. S druge strane krajnosti postoje pojedinci koji ne vole virtualan svijet i svijet mašte već su zapeli u realnosti. Spomenute dvije skupine se jako često ne razumiju. Ipak, čini se da bi LARP mogao okupiti ove dvije strane kroz fantaziju s “obje noge na zemlji”.

Elementi Igre uloga i Escape Room-a

LARP bih opisala kao Igru uloga u kombinaciji sa intenzivnim Escape Roomom uz super osmišljenu kostimografiju i detaljno razrađenu tematiku, priču i uloge. Može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Intenzitet svakog LARP-a ovisi o namjeni i sudionicima. Na kraju svakog dana slijedi odmor i popratne aktivnosti.

Ukoliko niste upoznati s nekim od pojmova, slijedi kratak opis:

 • Igre uloga se često koriste kao alat, metoda kako u edukativne svrhe, za zabavu tako i u terapijske svrhe. Svaki pojedinac dobiva određenu ulogu u nekoj priči i sudjeluje u kreiranju razvoja događaja kroz interakciju s drugim sudionicima. Igre uloga često traju do nekoliko sati. Ovisno o tome koliko se svaki pojedinac uživi u svoju ulogu i poistovjeti se s njom, toliko i dobije od tog iskustva.
 • Escape Room, je također dobro poznat oblik zabave, za prijatelje i obitelj u slobodno vrijeme te kao temabuilding aktivnost za tvrtke. Radnja se odvija u sobi prilagođenoj određenoj temi, a cilj je riješiti određenu zagonetku u zadanom vremenu. Postoje određeni tragovi koje sudionici prate dok ne pronađu odgovor potreban na primjer za izlazak iz prostorije. Nema mnogo uživljavanja u uloge, nema komunikacije van vašeg tima koji rješava zločin.

Višednevno uranjanje u ulogu i borba

Borba Larpera

LARP sudionike uranja duboko u definirane uloge, uz maksimalno uvjerljivu kostimografiju, eksterijer i interijer, oruđa, alate, oružja i situacije.

Kako bih vam još više približila ovu igru, predlažem da zamislite da ste tri dana u šumi, duboko uronjeni u svoju ulogu zajedno sa vama poznatim i nepoznatim ljudima. Kostimografija koju sudionici nose je u potpunosti odgovarajuća za priču i razdoblje u kojem se odvija. Tri dana živite na primjer u šatoru i sami morate pronaći hranu. Možda se morate i boriti za nju jer je nema mnogo. Vaša uloga kao i skupina kojoj pripadate je potlačena te se morate izboriti za status. O tome vam ovisi život. Postoji mogućnost i da budete napadnuti od skupina na čijem ste teritoriju ili one dolaze na vaš teritorij kako bi se opskrbili hranom, oružjem i slično. Uz poštivanje osnovnih pravila, isključivo vi odlučujete kako ćete se postaviti u određenoj situaciji. Na taj način sudjelujete u kreiranju daljnjeg tijeka događaja.

No, ne brinite, nećete biti bačeni na primjer u šumu u nekim krpicama, sa štapom i metodom “snađi se druže”. LARP ima svoju strukturu i pravila.

Struktura i način provođenja LARP-a

Svaki LARP ima pravila i redosljed provođenja popratnih aktivnosti zbog sigurnosti sudionika i kvalitete igre. Kratko ću vas provesti kroz glavne korake u LARP-u:

 • počinje upoznavanjem samog LARPA za neiskusne
 • slijedi upoznavanje priče, situacije u kojoj se nalazite i karte područja na kojem se sve odvija
 • svaki sudionik predstavlja svoju ulogu ostalim sudionicima
 • upoznavanje pravila koja se nekoliko puta ponavljaju
 • radionice na kojima sudionici samostalno izrađuju svoje oružje i oruđe kao i kostime koje će koristiti
 • radionice vježbanja potrebnih vještina za pojedini LARP
 • za vrijeme trajanja i nakon LARPa konstantno vas motri tim koji ga je kreirao
 • osigurani su psiholozi koji interveniraju ukoliko dođe do jakih emocionalnih reakcija, koje nisu rijetkost

Kad izlazite iz LARP-a važno je proći određene korake za vašu dobrobit:

 • deroling – proces izlaska iz uloge. Uklanjanje uloge i distanciranje od uloge koju je sudionik imao.
 • debriefing – proces prorade i razumijevanja doživljenog. Ovaj korak dolazi nakon odvajanja sudionika od uloga. Ima veliku važnost bez obzira na to u kojem području se koristi pojedini LARP. U ovom koraku sudionici mogu sa distance vidjeti svoja iskustva, prokomentirati ih sa voditeljima te doživljeno internalizirati.

Treba imati na umu da ovisi o trajanju, tematici i zahtjevima svake igre hoće li biti zadržani svi koraci. Ipak, upoznavanje s igrom, pričom, pravilima, prisutnost psihologa te deroling i debriefing su večinom prisutni u svakoj igri. Upravo zbog sigurnosti sudionika.

LARP kao metoda

Učenje kroz LARP

LARP kao metoda polazi od činjenice da nas svako iskustvo nepovratno mijenja. Danas nismo oni koji smo bili jučer. Sa svakim iskustvom spoznajemo, učimo i osvještavamo. Teme koje nudi su raznolike te je moguće odabrati temu koja najbolje odgovara pojedincu/skupini. Jedan od primjera tema su Vampirske kronike u sklopu kronika Zagreb by Night iz 2016.godine.

S obzirom da LARP ima veoma široku primjenu, svaka igra se priprema zasebno i pilagođava se određenoj skupini od temelja. Tako na primjer, LARP za osnovnoškolce neće biti istog trajanja i tematike kao za srednjoškolce. Ukoliko sudjeluje osoba sa invaliditetom napraviti će se sve pripreme kako bi dotična osoba mogla nesmetano i sigurno sudjelovati u svim aktivnostima u procesu LARP-a.

Neka od glavnih područja upotrebe LARP-a:

 • Učenje (Edu-Larp) – na primjer rad sa djecom na prevenciji i suzbijanju diskriminacije. Moguće je koristiti ovu metodu i sa studentima kako bi uvježbali neku vještnu ili bolje razumjeli neki proces.
 • Turizam – turistički vodić iz određene uloge priča priču o nekom gradu te aktivno uključuje turiste pitanjima, pozivom na istraživanje i slično.
 • Teambuilding aktivnost – odličan način povezivanja pojedinaca unutar tima i razvijanja njihovih na primjer socijalnih vještina.
 • Osobni razvoj – LARP pruža mogućnost veoma intenzivnog iskustva i doživljaja, te je osobni razvoj osiguran. Ovisi o svakom pojedincu, i tome koliko je duboko ušao u ulogu, koliko će benefita dobiti iz tog iskustva.
 • Psihoterapija – rekla bih da LARP u psihoterapijske svrhe dostiže svoju punu dubinu. Pri provođenju u psihoterapijske svrhe, nužno je imati u timu educirane psihoterapeute koji su dodatno educirani o LARP metodi.

Gdje i kako do LARP-a u Hrvatskoj

S obzirom da ste kroz tekst i linkove mogli dobiti osnovne informacije, mislim da je pravi trenutak da navedem kako i gdje posegnuti za tim nevjerojatnim iskustvom. Upravo svojom znatiželjom i željom za igrom možete potaknuti i proširiti interes za ovom igrom/metodom.

Postoje različiti popisi udruga koje se bave ovom aktivnosti u Hrvatskoj no najsvježije informacije svakako možete dobiti u facebook grupi LARP Hrvatska.

Isto tako, Terrible Creation tim, na svojim stranicama pruža detaljnije ažurirane informacije o LARP-u i o dostupnim opcijama. Spomenuti tim je bio organizator LARP konvencije PoRtaL 8 održane u Zagrebu u ožujku 2020.. Na konvenciji su se okupili iskusni organizatori LARP-a, iz različitih zemalja. Internacionalni Larperi podijelili su svoja iskustva i prepreke s kojima se susreću pri organizaciji ovih igara. Odgovorili su na raznolika pitanja publike i na taj način pružili najnovije informacije. Snimke cijelog događaja možete pogledati na linku.

Za kraj

Mnogi počeci su teški, a posebno uvođenje noviteta u društvo koje veoma često odbacuje nepoznato i novo kao nešto loše. Birokracija također ne olakšava suradnju sa institucijama i ustanovama. Ipak, vjerujem da će Larperi uz upornost i strast koje posjeduju uspjeti u postavljanju LARP-a na noge u spomenutim područjima i šire.

O ovoj temi bih mogla još mnogo pisati kao i o benefitima koje ima za društvo. Ipak, ostala prostranstva ove teme ću ostaviti za neku drugu priliku.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...