Zagreb u jednom danu: 10 sklopljenih brakova, 3 razvedena, 22 živorođene djece

Must Read

ZG Zoo: Zagrebačka filharmonija oduševila ljude i životinje

S Labuđeg otoka u Zoološkom vrtu grada Zagreba: Zagrebačka filharmonija oduševila ljude i životinje

5 alternativnih mjesta u okolici Splita za dnevni izlet

Poput mnogih drugih šokantnih saznanja o sebi i o životu do kojih smo možda došli tijekom krize...

Jednostavnim koracima napunite baterije

Uz malo truda na korak ste do zdravlja i sreće. Šetnja je najjednostavnija i najprirodnija kretnja kojom...
Petra Pavičić
Petra Pavičić
Studiram, radim, ne posustajem. Temperamentna, duhovita, empatična, bar tako kažu. A kažu i da puno pričam – ali to im ne vjerujem. Vesele me sitnice, ali ne zadovoljavam se mrvicama.

Gajeva ulica 27, točnije ZgForum je 17. prosinca postao dom izložbe gradske statistike pod nazivom ,, Zagreb – jeste li znali? / Zagreb – Did You Know?”. Povod za organizaciju izložbe je obilježavanje 90 godina djelovanja gradske statistike grada Zagreba.

Izložba je podijeljena u dvije tematske cjeline – dio o povijesti i sadašnjosti gradske statističke službe te dio u kojem su na zanimljiv način predstavljeni aktualni statistički podaci i pokazatelji.

Povijest gradske statistike obrađena je kroz odluku o osnivanju statističkog ureda, karte starog Zagreba iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, pregled onih značajnijih povijesnih događaja te uvid u sadašnjost i budućnost gradske statistike. Također, izloženi su i arhivski primjerci statističkih publikacija, od 1960-ih pa sve do danas.

Aktualni statistički podaci i trendovi predstavljeni su kroz info-grafike, a obuhvaćaju zanimljivosti koje se događaju u jednom prosječnom danu u Zagrebu. Tako se tu može pronaći Ženski Zagreb, Grad za rad i investicije, Kulturni Zagreb, Geografija Zagrebam, a s obzirom na to da se nalazimo u božićnom vremenu, prikazane su i zanimljivosti s prethodnih zagrebačkih advenata.

Izložba je namijenjena široj javnosti, kao i struci, a postavljena je i na hrvatskom i na engleskom jeziku, kako bi uz Zagrepčane i Zagrepčanke, hrvatsku metropolu kroz brojke mogli upoznati i brojni strani turisti koji borave u Zagrebu tijekom prosinca i siječnja.

Ulaz na izložbu je besplatan, a izložba će biti otvorena do kraja siječnja 2020. godine. ZgForum će za vrijeme trajanja izložbe biti otvoren od ponedjeljka do petka, od 10 do 18 sati, kada je izložbu moguće i pogledati.

Latest News

KAKO KOPIRATI SKANDINAVSKI MODEL SRETNOG ŽIVOTA ILI ŠTO JE HYGGE?

Nije tajna da Danci slove za najsretniju naciju na svijetu i iako će mnogi pomisliti kako...

Svjetski dan zaštite okoliša 2020. godine: Vrijeme je za prirodu

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u petak 5. lipnja 2020. godine. Ove je godine vođen motom: Vrijeme je...

Kako se motivirati i pokrenuti

Ustali ste ujutro i očekujete još jedan uobičajeni dan u kojemu se neće mnogo toga promijeniti. Smatrate da je ovo još jedan...

Salary cap – kapitalistički motiv, socijalistička primjena

Ovaj tekst započinjemo s viješću kako je Formula 1 odlučila kako će po prvi put u povijesti uvesti salary cap za sve...

Borba s anoreksijom u doba društvenih mreža

Planovi prehrane, treninzi, magični čajevi i brojni savjeti koji obećavaju savršeno tijelo posljednjih su godina  preplavili društvene mreže. Upravo savjete poput ne...