8.9 C
Zagreb
Četvrtak, 1 listopada, 2020

Zagreb u jednom danu: 10 sklopljenih brakova, 3 razvedena, 22 živorođene djece

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Petra Pavičić
Petra Pavičić
Studiram, radim, ne posustajem. Temperamentna, duhovita, empatična, bar tako kažu. A kažu i da puno pričam – ali to im ne vjerujem. Vesele me sitnice, ali ne zadovoljavam se mrvicama.

Gajeva ulica 27, točnije ZgForum je 17. prosinca postao dom izložbe gradske statistike pod nazivom ,, Zagreb – jeste li znali? / Zagreb – Did You Know?”. Povod za organizaciju izložbe je obilježavanje 90 godina djelovanja gradske statistike grada Zagreba.

Izložba je podijeljena u dvije tematske cjeline – dio o povijesti i sadašnjosti gradske statističke službe te dio u kojem su na zanimljiv način predstavljeni aktualni statistički podaci i pokazatelji.

Povijest gradske statistike obrađena je kroz odluku o osnivanju statističkog ureda, karte starog Zagreba iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, pregled onih značajnijih povijesnih događaja te uvid u sadašnjost i budućnost gradske statistike. Također, izloženi su i arhivski primjerci statističkih publikacija, od 1960-ih pa sve do danas.

Aktualni statistički podaci i trendovi predstavljeni su kroz info-grafike, a obuhvaćaju zanimljivosti koje se događaju u jednom prosječnom danu u Zagrebu. Tako se tu može pronaći Ženski Zagreb, Grad za rad i investicije, Kulturni Zagreb, Geografija Zagrebam, a s obzirom na to da se nalazimo u božićnom vremenu, prikazane su i zanimljivosti s prethodnih zagrebačkih advenata.

Izložba je namijenjena široj javnosti, kao i struci, a postavljena je i na hrvatskom i na engleskom jeziku, kako bi uz Zagrepčane i Zagrepčanke, hrvatsku metropolu kroz brojke mogli upoznati i brojni strani turisti koji borave u Zagrebu tijekom prosinca i siječnja.

Ulaz na izložbu je besplatan, a izložba će biti otvorena do kraja siječnja 2020. godine. ZgForum će za vrijeme trajanja izložbe biti otvoren od ponedjeljka do petka, od 10 do 18 sati, kada je izložbu moguće i pogledati.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...