12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

Zašto ne sudjelujete u kućanskim poslovima?

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Avatar
Leon Zrile
Vječni tragač za smiješnim, zbog čega na život nikad ne gledam ozbiljno. Volim hranu, birtije, bicikliranje i filmove. Sklon pretjerivanju u svemu od navedenog.

Ovo pitanje je, dakako, upućeno muškarcima. Je li itko ikada pitao neku ženu sudjeluje li u kućanskim poslovima? Zamislite taj izraz lica da zaustavite neku ženu na ulici i pitate je sudjeluje li u kućanskim poslovima ili sve prepušta svom mužu/dečku/priležniku. Vjerojatno bi vas samo čudno gledala.

To je kao da pitate trudnicu hoće li biti prisutna na porodu. Ili kao da bilo koga pitate hoće li luk uz ćevape. Neke stvari se jednostavno podrazumijevaju.

Ono što me muči (osim novonastale želje za ćevapima) je sljedeće:

Zašto se i dalje muškarce pita sudjeluju li u kućanskim poslovima? Zašto se to ne podrazumijeva?

Ne muči me odgovor na to pitanje, jer ga znam, nego me muči to što takvo pitanje uopće postoji. A poražavajući odgovor na to pitanje je da u Hrvatskoj samo 12% muškaraca svakodnevno obavlja kućanske poslove. Po tome smo NAJGORI u EU.

Za usporedbu, u nekim članicama EU, preko 50% muškaraca sudjeluje u kućanskim poslovima. Doduše, moguće je da su Danci, Finci i Šveđani prljavi lažljivci koji samo žele baciti loše svijetlo na Hrvate, Bugare i Mađare. Ah ti skandalozni Skandinavci.

Ali sad za ozbiljno, kako je to moguće? Ljudi, pa paleolitik je davno završio. Sad smo u ’91. Sori, ’19. Ponekad slučajno zamijenim te dvije znamenke. Siguran sam da nisam jedini.

Nekada je imalo smisla da ženska čeljad radi sve špiljske poslove jer je muškarac bio zadužen za nabavu hrane. Hoćeš jesti? Nema problema. Evo ti kamen i toljaga i odi napasti onu tamo zvijer koja te jednim potezom može pretvoriti u kašu. Svaki put kad je trebalo jesti (meso) morali su riskirati život pa se nekako činilo poštenim da žena drži svih 138 kuteva špilje ili koliko ih već ima u prosječnoj špilji.

Ali danas? Danas više nemamo isprike. Ako oboje radimo jednaki broj sati izvan kuće (takozvani “posao”), onda je jedino pošteno da radimo i jednaki broj sati unutar kuće.

Znam da je većina nas potekla iz obitelji u kojima su majke obavljale sve kućanske poslove, iako su radile puno radno vrijeme kao i očevi.

Ja sam živio sa starcima do 26. i vrlo rijetko sam sudjelovao u kućanskim poslovima. Nisam znao skuhati ni meko kuhano jaje (doduše, to mi je i danas problem), oprati suđe niti očistiti neku površinu.

Majka je bila takva da to nikad nije tražila ni od oca ni od mene jer je znala da bi se u panici obojica bacili kroz prozor, a nije nas htjela imati na duši. Dakle, stvarno nisam imao primjer iz kojeg bih mogao “naučiti” da i muškarci trebaju sudjelovati u kućanskim poslovima.

Ali čim sam se uselio kod žene (onda mi je još bila cura), nije mi bilo na kraj pameti očekivati od nje da preuzme sve na sebe. Ne znam kako, ali jednostavno sam znao da je pogrešno očekivati od žene da mi zamijeni mamu.

Čak i kad bih se mogao sjetiti nekog argumenta koji bi išao u prilog tome da žena treba obavljati sve kućanske poslove, (a ne mogu) ne bih ga upotrijebio jer se ne bih mogao pogledati u ogledalo da mi žena radi sve živo i mrtvo po kući dok ja ležim na kauču i dobacujem joj da mi doda pivu ili sendvič.

Naravno da u početku nisam imao pojma što radim, ali uz malo istraživanja i eksperimentiranja, dogurao sam do solidnog kuhara i perača posuđa. Danas se, hvala dragom Internetu, može proguglati apsolutno sve, od tehnika čišćenja do recepata i netko tko možda nije navikao na rad po kući se itekako može svemu sam naučiti. Ako želi, naravno.

I nemojte misliti da ste manje muškarci ako znate skuhati opaki gulaš ili oribati gril tavu do savršenosti. Ako se baš osjećate manje muževno dok to radite, pustite si u pozadini nešto od Rammsteina, Iron Maidena, ili Brkova. Meni pomaže.

A ako stvarno niste fan pranja suđa (a nekako vas je to zapalo u podjeli obaveza) uvijek možete postati monorajnglist.

Nažalost, kod mnogih muškaraca još uvijek postoji uvjerenje da je za kućanske poslove zadužena žena, a da muškarci moraju biti ratnici, lovci i ne znam što sve ne jer “pravi muškarci” ne rade “ženske poslove”. Ne, oni su samo zaduženi za nabavljanje mesa.

Hrpa gluposti.

Između muškarčine koja može ubiti bizona golim rukama i otvoriti pivu s trepavicom i muškarca koji si zna skuhati kvalitetan obrok, održavati svoj životni prostor čistim i općenito se brinuti sam za sebe a ne ovisiti o mami ili ženi, ja biram biti ovo drugo. Puno korisnije vještine u današnje vrijeme.

Znam da je nekima to teško shvatiti, ali ženama danas više ne trebaju ratnici, a ni lovci, posebno ne ako ti ratnici i lovci zapravo samo leže na kauču jer, realno, nema baš puno posla u tim branšama. Ako im itko treba, onda je to netko tko će s njima podijeliti svakodnevne obaveze.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...