Znam li slijediti svoje srce?

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

To se može pročitati u raznim knjigama, a i pjesme pjevaju „Listen to your heart“ (Slušaj svoje srce), no što to znači? Što to srce zna, a ostatak nas samih je sklon zanemariti?

U fizičkom pogledu srce je ono koje simbolizira naš život. Kad liječnik dijagnosticira smrt, kaže: „Srce je prestalo kucati“. Jedan od prvih pregleda kad smo ugroženi je provjera pulsa, je li naše srce pumpa krv našim tijelom i na taj način opskrbljuje naše stanice kisikom i hranjivim tvarima i odnosi štetne tvari i ugljik dioksid. Svi smo to učili u školi.

Ono što nas nisu učili jest da je srce puno više od organa u našim prsima. Dok je našim fizičkom tijelu ključan čimbenik za život, još je važnije u svom širem smislu za to koliko ćemo biti sretni u životu. Srce je ono koje voli. Ono koje bira i ono što glavi nema nikakvog smisla. Srce je ono što nas potjera u rizik za nečim što želimo iako nas je strah. Srce je ono što sanja i vodi nas u smjeru koji je za nas bitan, koji nas vodi u bolji život. Srce je ono koje se nada. Srce je ono koje osjeća. Sve.

I dok nam fizičko srce može nastaviti kucati, naše životno srce može već odavno biti mrtvo. Kad pustimo da nam iz života ode osoba do koje nam je bilo jako stalo, kad se odgovorimo od promjene za koju znamo da je nužna, jer je to preteško, jer nije pravi trenutak. Kad si ne dozvolimo osjetiti dašak vjetra na licu, smijeh od kojeg nam se i oči smiju, kad se prestanemo diviti prirodi i životu oko nas. Kad prestanemo imati vremena za prijatelje. Kad se zaboravimo javiti roditeljima koji brinu za nas. Kad sebe svakodnevno kritiziramo i ubijamo u pojam. Kad zanemarimo obitelj jer smo prezaposleni. Kad odlučimo da više nećemo voljeti, jer je već toliko puta boljelo.

Sa svakim od tih izbora srce neće biti sretno. Jer srce je život, a život želi biti i življen i proživljen, i osjećati, i disati i više od svega, voljeti. Voljeti sebe, voljeti druge, voljeti prirodu, voljeti kreaciju i neprestano se diviti.

Srce će odabrati oprostiti iako je bilo izdano. Srce će reći i pokazati kad nekoga voli. Srce će naći načina da vidi dragu osobu pa makar živjela tisućama kilometara daleko. Srce će odlučiti promijeniti karijeru iako cijela okolina govori da to nije pametno. Srce će te ohrabriti da tražiš novi posao ako si izgubio trenutni. Srcu će se svidjeti neka osoba koja i možda ne odgovara tvojim „standardima“. Srce će te potjerati da kreneš pjevati u zboru iako si već u mirovini i nikad prije si nisi ispunio tu želju. Srce će te ohrabriti da se oporaviš od teške bolesti zato jer biraš život.

Ego i glava to neće odabrati. Ljutit će se, zamjerati, odustajati, bojati se, očajavati: A zašto baš ja? I naći tisuću razloga zašto nešto NE trebaš učiniti. Srce će te tjerati da ipak i usprkos svemu, činiš. Možda se ponekad i zaletiš, možda će ponekad i boljeti, ali i to ćeš osjetiti, srcem.

Zato slijedi svoje srce. Ako nikad do sad nisi, nije kasno. Neka kuca. Neka se čuje. 

​Ivana Štulić

http://www.ivanastulic.com

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...