Znam svoj temperament, ali kakva je moja osobnost?

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Svi smo mi različiti i svi smo jedinstveni. Ako netko još ne vjeruje u to, neka pokaže jednoga čovjeka koji je baš poput njega. Postoje ljudi, možda bliži nam prijatelji, koji su nam slični po nečemu. Unatoč tome shvaćamo koliko smo istodobno različiti od njih. Zaintrigirana različitostima naših ponašanja i osobnosti Amerikanka Katharine Cook Briggs započela je 1917. godine svoje istraživanje ličnosti.

Povijest

Ona je potom razvila vlastitu tipologiju koja se s vremenom dodatno razvijala. Zajedno sa svojom kćeri Isabel Briggs Myers proučavala je Jungovo djelo Psihološki tipovi. Nijedna od njih nije imala formalno psihološko obrazovanje. Napredovale su i učile s vremenom radeći vlastita istraživanja. Tijekom Drugog svjetskog rata razvile su ispitivanja o preferencijama ličnosti za žene. Pomoću tih ispitivanja žene su raspodjeljivane na one poslove koji su više odgovarali njihovim ličnostima. Tako je 1944. godine objavljen Priručnik Briggs Myersovog indikatora. Nešto kasnije, 1956. godine pokazatelj je promijenio ime u Myers – Briggs Type Indicator . Potom je 1962. godine izašao prvi priručnik MBTI-a kakav i danas poznajemo uz nekoliko kasnijih izdanja.

Što je to MBTI?

Prije svega, važno je naglasiti kako ovaj test ne mjeri naše sposobnosti, nego naše sklonosti. Test, odnosno Myers-Briggs Type Indicator zasniva se na 4 glavne kategorije. Prva podjela se sastoji od ekstraverzije E ili introverzije I. Ukratko, onaj tko naginje ekstraverziji više je okrenut prema svijetu i ljudima oko sebe, odnosno više izražava sebe prema svijetu. S druge strane, introverti su skloniji biti okrenuti svojem unutrašnjem svijetu te biti rezerviraniji prema okolini. Drugo slovo se odnosi na podjelu između opažanja – S (eng. sensing) ili intuicije – I. Osobe koje su sklonije opažanju više se oslanjaju na realne informacije i činjenice kojima su okružene. Za razliku od njih, osobe sklone inutuiciji oslanjaju se više na unutarnji svijet, sanjarenje te potencijalni razvoj budućih događaja.

Treće slovo označava podjelu na T (eng.thinking) kao razmišljanje i F (eng. feeling) kao osjećaji. Ovo ne treba previše objašnjavati. Dakle, osoba koja je sklonija razmišljanju češće odluke donosi na temelju racionalnog promišljanja. Za razliku od njih, oni skloniji osjećajima odluke češće donose na temelju svojih osjećaja. Posljednje slovo se odnosi na razliku između prosuđivanja – J (eng. judging) i percepcije -P (eng. perceiving). Osobe sklonije prosuđivanju više vole planirati i sklonije su rasporedu i organizaciji. Nasuprot njima, oni skloniji percepciji su spontaniji te više upijaju događaje iz okoline bez da određuju jasne okvire djelovanja. Navedena podjela se može vidjeti i na fotografiji koja slijedi.

Grupacija i test

Myers-Briggs indikator razlikuje 16 tipova osobnosti, odnosno točnije govoreći ličnosti. Svaka od njih se sastoji od 4 slova kao što je gore već i pojašnjeno. Općenito, 16 tipova se dijeli u 4 kategorije kao što su: analitičari, diplomati, stražari i istraživači. Nadalje, u analitičare spadaju sljedeći tipovi: arhitekt – INTJ-A/INTJ-T, logičar – INTP-A/INTP-T, zapovjednik – ENTJ-A/ENTJ-T i diskutant – ENTP-A/ENTP-T. U diplomate spadaju idući: zastupnik – INFJ-A/INFJ-T, posrednik – INFP-A/INFP-T, protagonist – ENFJ-A/ENFJ-T i aktivist – ENFP-A/ENFP-T. Zatim, u stražare se ubrajaju: logističar – ISTJ-A/ISTJ-T, branitelj – ISFJ-A/ISFJ-T, upravitelj – ESTJ-A/ESTJ-T i konzul – ESFJ-A/ESFJ-T. Za kraj, u istraživače se ubrajaju: virtuoz – ISTP-A/ISTP-T, avanturist – ISFP-A/ISFP-T, poduzetnik – ESTP-A/ESTP-T i zabavljač – ESFP-A/ESFP-T.

Ukoliko ste zbunjeni svim gore navedenim slovima i željeli biste jednostavniji prikaz, slobodno kliknite na https://www.16personalities.com/hr/tipovi-osobnosti. Potrebno je pojasniti još jedno slovo, a to je ono dodatno A ili T na kraju svakog tipa. Naime, A se odnosi na deklarativni tip osobnosti (eng. assertive), a T je povezano s turbulentnim tipom (eng. turbulent). Ukratko, deklarativni tipovi su odlučniji, s generealno više samopouzdanja te ne razmišljaju toliko nad svojim postupcima. S druge strane, turbulentni tipovi su skloniji propitivanju svojih postupaka te na njih više utječe okolina i događanja u njoj.

Možda ste sada već umorni od svih tih podjela, ali ne zaboravite da nam one mogu biti od pomoći. Ukoliko ste i dalje znatiželjni te biste htjeli saznati koji je Vaš tip osobnosti, kliknite na https://www.truity.com/test/type-finder-personality-test-new i jednostavno saznajte. Nadam ste da ste uživali čitajući i istražujući o našim razlikama. Bez obzira koji ste tip, ne zaboravite da nijedan od njih nije najbolji ili najgori. Svaki tip osobnosti, kao i naš temperament, ima svojih prednosti i nedostataka. Zaključno, nitko od nas nikada se neće moći svesti samo na određenu kategoriju ili tip osobnosti jer svi smo mi mnogo više i u svakome od nas živi jedan mali svemir. Just keep punching.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...